Hoe energie inkopen op de EPEX Day-Ahead spotmarkt werkt

Bedrijven vragen zich bij het vergelijken van energietarieven nog wel eens af hoe het komt dat overstappen op energie van Slimmer Stroom zoveel geld kan schelen. Slimmer Stroom kan deze energie vaak aanbieden tegen goedkopere tarieven dan de bekende grote energieleveranciers die met langetermijncontracten werken. Hoe doet Slimmer Stroom dat? De reden hiervoor is vrij simpel: Slimmer Stroom doet de inkoop van energie voor al haar klanten op de zogeheten EPEX Day-Ahead spotmarkt.

Open energiemarkt met energieprijzen gebaseerd op vraag en aanbod

De energieprijs op de EPEX Day-Ahead spotmarkt is afhankelijk van vraag en aanbod, en de handel vindt steeds één dag voor levering plaats in de vorm van een veiling. Voor elk uur van de volgende dag ontstaat één prijs, die tot stand komt op basis van vraag en aanbod. Allerlei verschillende partijen zijn actief op deze EPEX Day-Ahead markt. Naast spelers als Slimmer Stroom begeven ook de bekende grote energieleveranciers zich op deze spotmarkt. Zij werken veelal met langetermijncontracten, maar kopen ook een gedeelte van de elektriciteitsbehoefte van hun klanten op deze markt in.

Internationale spelers zorgen voor dynamische tarieven

De energietarieven op de EPEX Day-Ahead markt kunnen nogal uiteenlopen omdat de vraag telkens anders is en er steeds meer aanbieders van zonne-energie en windenergie actief zijn. Deze toch al dynamische tarieven worden nog eens extra flexibel doordat ook aanbieders uit het buitenland op deze spotmarkt meedoen. Meerdere Europese spotmarkten zijn namelijk aan elkaar gekoppeld, waardoor de EPEX Day-Ahead markt als het ware onderdeel uitmaakt van één grote markt. Hierdoor komt dan ook een algemene marktprijs tot stand.

Slimmer Stroom biedt wel de lusten, maar niet de lasten van de open energiemarkt

De EPEX Day-Ahead markt is toegankelijk voor alle partijen die hier energie willen inkopen of verkopen; Op de EPEX (APX) website kan iedereen de dagelijkse (uur)prijzen en handelsvolumes inzien. Theoretisch kunnen zakelijke grootverbruikers dus geld besparen door zelf actief mee te doen. In de praktijk is dit echter zeer tijdrovend. Daarnaast moet je verstand van zaken hebben om gericht in te kunnen kopen op deze spotmarkt. Simpel gezegd is het dus praktischer om dit via een aanbieder als Slimmer Stroom te laten verlopen. Slimmer Stroom heeft volop ervaring met het handelen op de EPEX Day Ahead-markt, waardoor klanten wel de lusten maar niet de lasten van het zelf meedoen aan de spotmarkt krijgen. Het enige wat Slimmer Stroom hiervoor terugvraagt is een servicefee, die bestaat uit een vergoeding per ingekochte megawattuur.