Waarom energie inkopen tegen flexibele tarieven duurzamer is

Bij Slimmer Stroom zakelijk energie inkopen tegen flexibele tarieven is over een langere termijn bekeken tot wel 20% goedkoper dan inkopen via een traditionele energieleverancier. Daarnaast is het om meerdere redenen ook een stuk duurzamer.

Meer inzicht betekent meer bewustzijn

Slimmer Stroom koopt de energie rechtstreeks in op de EPEX day ahead markt, een open energiemarkt waar de energieprijs flexibel en dynamisch is. Deze prijs is namelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Zo’n open energiemarkt klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Traditionele aanbieders van energie kopen hier ook een deel van hun energie in, alleen berekenen ze de voordelen die ze hiermee behalen niet door naar hun klanten.

Slimmer Stroom doet dit wél en rekent met iedere klant af wat er echt voor de stroom betaald is. Hiernaast geven ze continue inzage in het verbruik waardoor klanten hier bewuster en actiever mee bezig zijn. Dit resulteert doorgaans in een daling in het energieverbruik, hetgeen in combinatie met de lagere tarieven dus een behoorlijke positieve impact op de energierekening kan hebben.

Goedkope energie is vaak groene energie

Klanten die zakelijk energie inkopen bij Slimmer Stroom kunnen hun verbruik en kosten op detailniveau inzien. Hierdoor komen ze er bijvoorbeeld achter dat de energieprijzen in bepaalde periodes het laagst zijn in de middag, omdat er juist dan een groot aanbod aan (groene) zonne- en windenergie is. Dat komt omdat we elektriciteit nog niet op grote schaal kunnen opslaan, maar de vraag op elk moment gelijk moet zijn aan het aanbod. De korte termijn elektriciteitsprijs zorgt daarvoor. Een zucht wind of een goede dosis zonnestralen leidt tot een lagere stroomprijs en dat motiveert bedrijven om hun verbruik juist naar die momenten te verplaatsen.

Beter voor de portemonnee en beter voor het milieu

Als zakelijke gebruikers vervolgens op een blijvende manier hun verbruikspatroon en bedrijfsvoering hierop aanpassen is dit niet alleen beter voor hun portemonnee, maar ook beter voor het milieu: ten eerste maken ze juist op de momenten waarop ze het meeste energie verbruiken vooral gebruik van groene stroom, en ten tweede zullen ze hierdoor op andere momenten minder gebruik maken van traditionele energie. Op deze manier geeft Slimmer Stroom zakelijke klanten de gelegenheid om tegelijk op de centen én op het milieu te letten.