Bijna iedereen is bekend met de traditionele manier van energie inkopen, waarbij langere termijncontracten met vaste piek- en daltarieven worden afgesloten bij bekende energieleveranciers. Slimmer Stroom verschaft bedrijven echter toegang tot de openbare energiemarkt waar tegen dagprijzen (groothandelprijzen) energie wordt verhandeld. Deze prijzen zijn vaak aanzienlijk lager, wat resulteert in een significante besparing op de energierekening.
Energie inkopen tegen flexibele tarieven klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Sterker nog, met hulp van de volgende simpele “weetjes” wordt al snel duidelijk waarom bedrijven door anders in te kopen een hoop geld kunnen besparen.
1) Slimmer Stroom koopt de energie rechtstreeks op de energiemarkt in
Slimmer Stroom werkt niet met termijncontracten waarbij bedrijven lange tijd vastzitten aan dezelfde tarieven. In plaats daarvan koopt Slimmer Stroom de energie voor haar klanten rechtstreeks op de EPEX day-ahead markt in, waarbij de prijs continu afhankelijk is van vraag en aanbod. Alle bekende grote aanbieders die wél met vaste tarieven en termijncontracten werken, kopen hier ook een deel van hun energie in. Het voordeel dat ze hier uit halen spelen ze echter nooit door naar hun klanten.
2) Soms is er op de energiemarkt zelfs “te veel” duurzaam aanbod
Om te zorgen dat het elektriciteitsnet in balans blijft, moeten vraag en aanbod op elk moment aan elkaar gelijk zijn. Helaas kunnen we energie nog niet grootschalig opslaan, dus zorgt de prijs voor de afstemming tussen vraag en aanbod. Verder plaatsen we steeds meer windmolens en zonnepanelen. Heel goed natuurlijk, maar het leidt ertoe dat we soms veel meer duurzaam opwekken dan we verbruiken. Op sommige momenten kan er zelfs sprake zijn van een dusdanig overschot aan duurzame energie dat er bewust voor wordt gekozen windmolenparken tijdelijk stil te zetten. Slimmer Stroom vindt dat die stroom beter nuttig gebruikt kan worden.
3) De energieprijs op de open energiemarkt is dynamisch en flexibel
Doordat er steeds meer duurzaam aanbod is, wordt de flexibele energieprijs op de openbare markt steeds volatieler. Op sommige momenten is er zelfs zo veel duurzaam aanbod dat er sprake kan zijn van een negatieve prijs. Door dit bijzondere fenomeen is direct inkopen op de energiemarkt op de lange termijn beduidend goedkoper dan energie afnemen tegen vaste tarieven. Uiteraard is het zo dat energie inkopen op de openbare energiemarkt minder zekerheid qua exacte kosten geeft doordat de tarieven niet altijd hetzelfde zijn. Toch waren klanten die op deze manier inkochten in de afgelopen 10 jaar tot wel 20% goedkoper uit.
4) Slimmer Stroom is een energieleverancier met een transparant model
Grote en gevestigde energieleveranciers maken hun tarieven vaak zo ondoorzichtig mogelijk, zodat klanten niet door hebben dat ze eigenlijk veel te veel betalen. Dit komt doordat in deze tarieven altijd bepaalde risicopremies zitten. Verder moet er marge gemaakt worden om alle overheadkosten (zoals huurpanden, leaseauto’s etcetera) te kunnen betalen.
Slimmer Stroom daarentegen is een kleinere en efficiëntere energieleverancier die volop transparantie biedt. Klanten van Slimmer Stroom betalen altijd wat de stroom echt kost op de markt. Verder kunnen ze iedere maand hun verbruik inzien, wat op het gebied van optimalisatie van verbruik en besparingen volop kansen biedt.
Als tegenprestatie voor de toegang tot deze goedkope en transparante tarieven vraagt Slimmer Stroom een servicefee. Dit is een vergoeding per ingekochte megawattuur, waarbij die vergoeding afneemt naarmate bedrijven meer inkopen.